The Matchbox House

Ισόγεια Μονοκατοικία με υπόγειο |Βάρδα Ηλείας | Υπό Κατασκευή | 165 m2

   Η οικογενειακή κατοικία "The Matchbox House" βρίσκεται στον οικισμό Καρβουνέικα του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης στα σύνορα της Βάρδας με τη Νέα Μανωλάδα. Απο τον πελάτη ζητήθηκε η δημιουργία μιας σύγχρονης ισόγειας κατοικίας μεγέθους 165 τετραγωνικών μέτρων με υπόγειο η οποία θα ανταποκρίνεται σε όλες τις ανάγκες της σύγχρονης ελληνικής οικογένειας.

   Η κατοικία αποτελειται απο τρία μεγάλα υπνοδωμάτια, δυο λουτρά, μια αποθήκη, τους χώρους διημέρευσης (κουζίνα, καθιστικό, τραπεζαρία) καθώς και τον περιβάλλοντα χώρο ο οποίος αποτελείται απο τους διαδρόμους κυκλοφορίας, τους χώρους φύτευσης, έναν υπαίθριο χώρο στάθμευσης, την ημιυπαίθρια πίσω αυλή στην οποία εκτυλίσσονται οι βοηθητικές υπαίθριες λειτουργίες των  της κουζίνας (BBQ), και το μπροστά απο το σπίτι ημιυπαίθριο χώρο ο οποίος λειτουργεί σαν μεταβατικός χώρος μεταξύ των χώρων διημέρευσης και της κεντρικής εισόδου της κατοικίας.

   Η γεωμετρία του οικοπέδου συνδυάστηκε αρμονικά με τις απαιτήσεις του πελάτη και προέκυψαν τρείς κυρίως όγκοι οι οποίοι διαφοροποιούνται απο τα ύψη που έχει ο καθένας.

   Ο πρώτος όγκος που συναντά ο πεζός είναι ο συνδετικός όγκος της εισόδου που συνορεύει με τον ημιυπαίθριο χώρο της πίσω αυλής. Μπαίνοντας στην κατοικία δημιουργείται η αίσθηση της εξόδου χάρη στο μεγάλο άνοιγμα που παρεμβαίνει μεταξύ του χώρου εισόδου και της πίσω αυλής.

    Στο βορειοδυτικό κομμάτι οργανώνονται οι ιδιωτικοί χώροι των υπνοδωματίων, της αποθήκης, των λουτρών καθώς και ένα μεγάλο αίθριο που η πρόσβασή του πραγματοποιείται απο το μεγάλο λουτρό.

  Στο νοτιοανατολικό μέρος της εισόδου βρίσκονται οι χώροι διημέρευσης, τους οποίους συνοδεύει εξωτερικά ο μπροστά ημιυπαίθριος χώρος.

    Τέλος το κέλυφος έρχεται με τη σειρά του να περιβάλλει το μεγάλο αυτό όγκο, δημιουργώντας συνθήκες ελεγχόμενου φωτισμού στο νότιο κομμάτι του. 

Περισσότερα Έργα